Stephan Brenninkmeijer werd geboren op Kasteel Doorwerth waar zijn ouders restaurateurs waren van het in het kasteel gevestigde restaurant “Beaulieu”. Hij bracht zijn latere jeugd door in Apeldoorn en werkte in die periode als operateur in meerdere bioscopen. Na de middelbare school studeerde hij informatica en volgde opleidingen binnen het bedrijf Philips. Van 1988 tot 1992 studeerde Brenninkmeijer aan de Nederlandse Film en Televisie Academie, richting regie fictie en montage.

Golden Crown Award

Tussen 1992 en 2000 werkte Brenninkmeijer eerst als editor en later als regisseur voor vele televisieprogramma’s zoals Pleidooi, 12 Steden, 13 ongelukken, Voor hete vuren, Westenwind en Blauw blauw. In 2000 schreef en regisseerde hij de telefilm De Stilte van het Naderen en won daarmee de Golden Crown Award voor Best International Film in Altanta, USA. In 2002 schreef, produceerde en regisseerde Brenninkmeijer de bioscoopfilm Swingers. De film werd met name in het buitenland enthousiast ontvangen. Zo trok de film op de Duitse televisiezender ZDF bijna 3 miljoen kijkers en werd daarna nog meerdere malen op de nationale zenders vertoond.

Caged

In 2011 schreef, produceerde en regisseerde Brenninkmeijer de erotische psychologische thriller Caged en werd de eerste Nederlandse film die exclusief op het Video-on-demand platform werd uitgebracht. Vanaf 2014 geeft Brenninkmeijer jong talent een kans door regelmatig korte films te maken tijdens het 48 hours film project.

Onderscheidend in erotiek

Brenninkmeijer heeft zich vanaf het begin als regisseur weten te onderscheiden door de manier waarop hij erotiek in zijn werk weet te accentueren. Hij was tijdens zijn werk voor televisieseries de aangewezen regisseur als er in afleveringen om erotiek werd gevraagd. Zijn signatuur is het vertrouwen dat hij zijn acteurs geeft en van hen krijgt en de gestileerde manier waarop hij naakt laat zien.

Swingers

In 2017 zet Brenninkmeijer zijn film Swingers integraal op YouTube en scoort daarmee binnen 1 jaar 10 miljoen views. Reden genoeg om de cult klassieker nieuw leven in te blazen en met een remake in productie te gaan, maar nu voor een internationaal publiek. In 2020 hoopt hij met opnames te kunnen beginnen.

Staphan Brenninkmeijer